The Ground House

I miejsce w II edycji konkursu Multi EKO Dom

Michał Bala, Emil Pytlik, Adam Czyż

 

Projekt domu ekologicznego zakłada usytuowanie działki budowlanej na terenie górzystym ze znacznym nachyleniem stoku w kierunku południowym. Problemy wynikające z różnicy wysokości terenu wykorzystane zostały jako zaleta projektowanego założenia. Budynek o specyfikacjach energooszczędnego domu pasywnego, o wysokich walorach estetycznych, przeznaczony dla 4 osobowej rodziny z klasy średniej. Prosta bryła zapewnia maksymalną izolacyjność cieplną, a dodatkowa ingerencja w teren urozmaica projekt.

Komfort użytkowania

Układ funkcjonalny zakłada podział na trzy strefy. Strefa dzienna użytkowana przez wszystkich domowników oraz gości, znajduje się na poziomie -1. Całkowicie otwarty plan oferuje łatwość oraz dowolność użytkowania. Dodatkowo pokój dzienny został połączony z przestronnym tarasem z którego rozpościera się widok na okolicę. Wszystkie pomieszczenia pomocnicze usytuowano pod ścianą północną, dzięki czemu pokój dzienny jest dobrze doświetlony. Strefa druga składa się z sypialni rodziców oraz ich prywatnego tarasu z niewielkim ogródkiem przeznaczonym pod uprawę warzyw. Strefa ta znajduje się na poziomie 0 i umożliwia nie tylko prywatność, ale i możliwość kontrolowania pozostałych stref na działce. Ostatnia strefa składa się z dwóch przestronnych pokoi dziecięcych i strefy ogrodu przeznaczonej do zabawy. Jej oddalenie od wejścia na działkę zapewnia bezpieczeństwo dzieci.

Minimalizacja strat ciepła

Dom od strony północnej został wkopany w ziemię dzięki czemu najmniej korzystna północna ściana otrzymała dodatkowe ochronę przed stratami ciepła. Ściany oporowe zaprojektowano z pustaków szalunkowych wypełnionych betonem i ocieplonych dodatkowo izolacją, tak by spełniały standardy przegród w domach pasywnych. Od strony południowej w ciągu dnia potężne przeszklenia pozwalają na naturalne docieplenie wnętrza, a masywny gzyms ochrania je przed nadmiernym przegrzewaniem. Dodatkowo w elewacji południowej zastosowano przesuwaną ścianę w konstrukcji lekkiej wypełnioną skalną wełną ROCKWOOL, pozwalającą na zamykanie pomieszczenia dziennego na noc i minimalizowanie strat cieplnych przez powierzchnię szyb.

Kolejnym rozwiązaniem zastosowanym w elewacji południowej jest system ścian Trombe’a. Ich podwójna konstrukcja składająca się z masywnej ściany betonowej poprzedzonej pustką wentylacyjną i elewacją szklaną pozwala na spowolnienie procesu wymiany energii cieplnej. Cały budynek zaprojektowany został w konstrukcji lekkiej drewnianej z wyjątkiem murowanych ścian oporowych. Ściany przewidziano z potrójną warstwą skalnej wełny ROCKWOOL, co pozwoliło na osiągnięcie współczynnika przenikalności cieplnej U na poziomie 0,1.

Dopasowane systemy

Konsekwencją tak niskiego współczynnika przenikalności cieplnej dla całego domu było zaproponowanie niewielkiego pieca gazowego połączonego z ogrzewaniem podłogowym i podgrzewającego wodę. Dodatkowo system ten jest wspierany przez panele słoneczne zamontowane na południowej połaci dachowej. Poddasze zostało przeznaczone na instalację wentylacji mechanicznej tj. rekuperację dodatkowo połączoną z gruntownym wymiennikiem ciepła, wspierającą system ogrzewania i minimalizującą koszty związane z ogrzewaniem. W związku z niekorzystnym współczynnikiem przenikania ciepła przez okna połaciowe, pomieszczenia na poziomie 0 zostały całkowicie oświetlone dzięki przeszkleniom w ścianach zachodniej i wschodniej a system pionowych żaluzji chroni te pomieszczenia przed nadmiernym przegrzewaniem. Usytuowanie garażu przy ścianie wschodniej tworzy nie tylko reprezentacyjne wejście do domu ale i naturalny bufor powietrzny chroniący przed stratami cieplnymi.